Digra Photography
  Voorbereiding op zakelijke / bedrijfsfotografie

Bij een zakelijke portretfoto is het belangrijk om vooraf stil te staan bij een aantal essentiële punten, om zeker te zijn van een goed resultaat. Annie Leibovitz kreeg in 2007 tien minuten de tijd om een staatsieportret van koningin Elizabeth II te maken. Met tien medewerkers werd er twee dagen voorbereid om er voor te zorgen dat deze gelegenheid niet kon mislukken.

De belangrijkste vragen zijn:

1.   Waarvoor gaat de foto gebruikt worden?
De cover van Times Magazine is wat anders dan een kleine afbeelding die alleen op uw intranet gebruikt wordt.
 

2.   Welke eisen worden aan de foto gesteld?
Voor een hoofdartikel in een tijdschrift kunnen strikte regels gelden. Naar links of naar rechts kijken? Welke achtergrond? Een staande of liggende foto, of juist vierkant? Kleur of zwartwit? En dan zijn er nog talloze technische eisen die gesteld kunnen worden, zoals kleurruimte en dpi.
 

3.   Hoe vaak gaat de foto gebruikt worden?
Meestal worden zakelijke portretfoto’s om de paar jaar vernieuwd. In die tijd wordt de foto gebruikt op de website, bij publicaties (intern en extern), op LinkedIn enzovoort. Hoe vaker de foto gebruikt zal worden, hoe meer zorg er aan besteed mag worden.
 

4.   Gaat het om één persoon of is het de bedoeling dat meerdere medewerkers gefotografeerd worden?
Een uniforme uitstraling van de foto’s (in achtergrond en belichting) geeft rust in het beeld.
 

5.   Kleding?
Voor bepaalde branches gelden duidelijke dresscodes. En hoewel de stropdas niet door iedereen meer even vaak wordt gedragen, is het vaak voor een zakelijke portretfoto een goed accessoire.
Voor dames ook de vraag hoe zakelijk de kleding moet zijn. Omdat foto’s lange tijd meegaan is een zomerjurkje niet de meest optimale keuze. Ook terughoudendheid in de keuze van oorbellen en overige juwelen is meestal aan te bevelen.
 

6.   Is het de bedoeling dat in een later stadium nieuwe medewerkers op een identieke wijze gefotografeerd kunnen worden?
 

7.   Waar kunnen de foto’s gemaakt worden?
Bij u op kantoor, een externe locatie of in studio?
Het is mogelijk om op locatie een professionele tijdelijke studio in te richten, met studiolampen en -achtergrond. Hiermee bespaart u uw medewerkers een hoop reistijd. Vooral interessant voor bedrijven die regelmatig meerdere mensen laten fotograferen.
 

8.   Hoeveel tijd is er beschikbaar?
Het is mogelijk om grote aantallen mensen in korte tijd te fotograferen, zoals bij schoolfoto’s gebruikelijk is. Maar mensen zijn vaak erg kritisch op foto’s van zichzelf. Is er tijd om mensen hun eigen foto te laten beoordelen en eventueel over te laten doen?

  

 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram